Замежныя і беларускія студэнты, якія пражываюць у інтэрнаце №3, наведалі занятак па ганчарным рамястве ў Цэнтры рамёстваў і традыцыйнай культуры горада Наваполацка.
Занятак па ганчарным рамястве Занятак па ганчарным рамястве

Занятак па ганчарным рамястве
На занятку «ганчарныя вырабы сваімі рукамі» хлопцы пазнаёміліся з Кацярынай Юр'еўнай Усовіч, майстрам народных рамёстваў па ганчарству. У майстэрні ў Кацярыны Юр'еўны сталі ўдзельнікамі ўрока па лепцы з гліны. Майстар распавяла студэнтам пра разнавіднасці гліны, з якой яна працуе, паказала, як ствараюцца вырабы з дапамогай ганчарнага круга. Хлопцы змаглі ўбачыць, як наносяцца ўзоры на гліняныя вырабы.
Тэхнік лепкі з гліны і працы з глінай існуе велізарнае мноства. На першым уроку Кацярына Юр'еўна прапанавала зляпіць сваімі рукамі дэкаратыўную талерку з белай гліны, крок за крокам прадэманстравала працэс стварэння вырабы, распавяла пра маленькіх хітрасцях, якія ўжываюцца ў працэсе працы. Хлопцы не чакалі, што творчы працэс стварэння вырабы сваімі рукамі так цікавы і цікавы. Кожны ўдзельнік справіўся са сваёй задачай на выдатна.
Занятак па ганчарным рамястве Занятак па ганчарным рамястве

Занятак па ганчарным рамястве
Цікавай задачай апынуўся выбар арнаменту для сваёй талеркі і пастаноўка кляйма. Аднак, канчатковы вынік сваёй працы хлопцы змогуць атрымаць толькі праз некалькі дзён, цяпер дэкаратыўныя талеркі засталіся ў майстэрні, дзе пройдуць этап сушкі і абпалу ў печы. Першы абпал у печы адбываецца пры тэмпературы ад 900 градусаў. Далей выраб неабходна пакрыць глазурай і зноў у печ. Кожны абпал доўжыцца каля 16-18 гадзін. Глазуру надае вырабу трываласць, зменьвае яго знешні выгляд і робіць яго воданепранікальным.
Усе ўдзельнікі з нецярпеннем чакаюць вынік і абавязкова прыйдуць на занятак да Кацярыны Юр'еўне яшчэ раз.
Занятак па ганчарным рамястве Занятак па ганчарным рамястве

Занятак па ганчарным рамястве
Занятак па ганчарным рамястве

Занятак па ганчарным рамястве

Мы выкарыстоўваем cookies

Для забеспячэння выгоды карыстальнікаў сайта і павышэння якасці яго функцыявання, выкарыстоўваюцца файлы cookie